Łubin ekstrudowany

Zastosowanie:
Komponent paszowy
Opis produktu
Otrzymuje się go w wyniku ekstrakcji nasion łubinu. Na paszę uprawia się najczęściej gatunek żółty, który cechuje największa zawartość białka w nasionach. Łubin należy do niewielkiej grupy roślin paszowych, który charakteryzują się małymi wymaganiami glebowymi i może być uprawiany na nich z powodzeniem. Stanowi on bardzo wartościowy komponent paszowy - jego nasiona zawierają średnio od 32 do 40% białka surowego (270 do 380 g białka strawnego w kg) i od 4 do 10% tłuszczu.
| Parametr | Wartość |
|---|---|
| Wilgotność [%] | 7,64 |
| Sucha masa [%] | 92,36 |
| Popiół surowy [%] | 3,38 |
| Białko ogólne [%] | 34,13 |
| Tłuszcz surowy [%] | 4,97 |
| Włókno surowe [%] | 10,93 |
| Składniki mineralne | |
| Wapń [%] | 0,26 |
| Fosfor [%] | 0,44 |
| Aminokwasy | |
| Lizyna metionina [%] | 1,88 |
| Treonina [%] | 0,51 |
| Arginina [%] | 1,52 |
| Tryptofan [%] | 3,73 |
| Białko ogólne strawne [%] | 30,65 |


