Makuch rzepakowy
Oferujemy wysokiej jakości makuch rzepakowy. Stanowi on komponent paszowy, szczególnie polecany w intensywnej hodowli zwierząt. Makuch rzepakowy to doskonałe źródło wysoko przyswajalnego białka, a także energii. Duża zwartość tłuszczu sprawia, że komponent ten nie odbiega pod względem energii od innych komponentów wysokobiałkowych pochodzenia roślinnego. Dostarcza on także nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju zwierząt. Pasze stworzone na bazie makuchu rzepakowego stosuje się w żywieniu drobiu, świń, przeżuwaczy, owiec, kaczek, gęsi, zwierząt futerkowych oraz ryb (np. karpi).
Parametry makuchu rzepakowego
Oferowany przez nas makuch rzepakowy charakteryzuje się wysokimi parametrami żywieniowymi. Stanowi bogate źródło witamin, dobrze przyswajalnego białka oraz energii.
Co to jest makuch rzepakowy i jak powstaje?
Makuch rzepakowy to uniwersalny komponent paszowy stosowany w intensywnej hodowli zwierząt. Jest on produktem ubocznym w produkcji oleju rzepakowego. Makuch rzepakowy powstaje bowiem w procesie tłoczenia drobno zmielonych nasion rzepaku. Wytworzony w ten sposób półprodukt poddawany jest działaniu wysokiej temperatury i wysokiego ciśnienia. Makuch rzepakowy wpisany jest do Rejestru Materiałów Paszowych Unii Europejskiej, co oznacza, że może być z powodzeniem wykorzystywany w sposób bezpośredni w dietach zwierząt gospodarskich. Pasze rzepakowe można mieszać np. ze śrutą sojową.
Zastosowanie:
Komponent paszowy
Opis produktu
Najlepsza pasza w intensywnej hodowli zwierząt.
Parametr | Wartość |
---|---|
Białko w masie suchej ok [%] | 30 |
Wilgotność ok [%] | 8 |
Włókno ok [%] | 12,5 |
Tłuszcz ok [%] | 8 |